Sânziene la Corbi: povestea Zilei Universale a IEI

Sânziene la Corbi | 24 Iunie | Ziua Universală a IEI | Anul aceasta a fost o zi de vară schimbătoare: de la o ploaie rapidă și zgomotoasă în prima parte a zilei, la o după-amiază răcoroasă, numa’ bună de fotografiat. Așa am fost și noi. Tot schimbători.. sau schimbați. Am dat hainele de zi cu zi pe portul nostru, românesc.

Cu bucurie, am celebrat Ziua Universală a Iei și Sărbătoarea de Sânziene într-o comunitate tradițională, trăind atmosfera autentică și având șansa să surprind momente de fericire și zâmbete sincere în rândul tinerilor care au ales să îmbrace frumosul port românesc.

Ințiativa Sânziene la Corbi aparține Pure Romania, un eveniment unde purtarea costumului tradițional este obligatorie, iar eu am fost fericitul fotograf (și m-am supus regulii 🙂 ). Cam așa m-am prezentat la acest frumos eveniment:
Stefan Radu Photography

Băieți și fete, veseli și voioși, au reluat cursul tradiției și s-au bucurat de momente unice în satul Corbi, pe Valea Doamnei, loc ce parcă, cu al său nume, cerea îmbrăcarea IEI.

_DSC4461

Dar să luăm povestea de la început 🙂 . “Ceremonia” de îmbrăcare a straielor românești a fost pe cât de frumoasă, pe atât de colorată._DSC4441

Îmbrăcați în straie de onoare, alături de tineri frumoși și veseli am pornit la drum. Sătenii ne priveau cu admirație și ne salutau cu zâmbetul pe buze. Itinerariul nostru de poveste a cunoscut drumul dinspre Curtea de Argeș (prima capitală a Țării Românești) spre Mănăstirea Corbii de Piatră, un lăcaș impresionant, biserica fiind săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m și lung de 14,5 m. Cam atât despre cifre, lasăm fotografiile să povestească în continuare…

_DSC4570

De la mănăstire ne-am îndreptat spre casa albastră a Mamei Uța, cum îi spuneau vecinii. Construită acum aproximativ 130 de ani, este casa cea mai veche din Corbi. În prezent nu este locuită, devenind obiectiv turistic. O casă modestă, așezată, care păstrează vii memoriile unor tradiții cu care noi nu ne mai întâlnim. Tradiții colorate, vesele și care îți dau sentimentul unui mediu primitor!

_DSC4551

După vizita la casa Mamei Uța, ne-am întors la cabana dintre brazi unde am petrecut și mâncat românește. Am dansat hore, sârbe, am ascultat cântece vechi.

Pe scurt, ne-am bucurat de o seară de Sânziene la Corbi autentic românească!_DSC4858

Mulțumim, La Blouse Roumaine, pentru că a dat de știre despre isprava noastră de la Corbi în cadrul frumoasei comunități dedicate IEI și costumului tradițional românesc.

Corbi, Argeş. Tineri frumoşi împreună pentru tradiţiile lor.
A început sărbătoarea!

Mulţumim, Pure Romania!

#ZiuaIei #24iunie #Sânziene #Romania

Posted by La Blouse Roumaine on 23 Iunie 2015

 

Ne bucurăm să vedem cum isprava noastră, Sânziene la Corbi, a trecut hotarele, povestea fiind de găsit și pe Bored Panda, într-un frumos articol, de citit aici.🙂

Să purtăm ie cu mândrie!

1 Comment Sânziene la Corbi: povestea Zilei Universale a IEI

  1. Pingback: Nunta românească: despre povestea Ralucăi și lui Adrian

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *